DUO Impoljca
Dom upokojencev Sevnica Dom upokojencev Brežice
Dom upokojencev Sevnica Dom upokojencev Brežice

V naš dom prihaja z vodnikom terapevtski kuža iz Društva Tačke pomagačke. Tovrstno sodelovanje prinaša obilo zadovoljstva in lepih trenutkov. Mnogi stanovalci se veselijo druženja s kužkom, saj prinaša vedrino, sproščenost, toplino in posebno povezanost med človekom in živaljo.
V domu imamo tudi mucke, za katere skrbijo naši stanovalci. Ob njih doživljajo posebno zadovoljstvo, občutek, da so nekomu pomembni, potrebni. S skrbnim odnosom krepijo tudi odgovornost.

Z GIBANJEM DO ZDRAVJA – PROGRAM MAVRIČNE HOJE
POHODNIŠTVO


Gibanje in druženje je za zdravje posameznika izrednega pomena. Še posebej dobri rezultati so takrat, ko postane redna oblika, način življenja. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica od 10.10.2008 izvajamo program Mavrične hoje.


Izvaja se večkrat tedensko. Posameznik opravi 70-120 km poti preko celoletnega izvajanja programa. V preteklosti smo izvajali tudi testiranje kondicijske pripravljenosti.


Z velikim veseljem se najbolj aktivni stanovalci udeležujejo tudi pohodov na bližnje in bolj oddaljene vrhove. Delujeta dve pohodniški skupini, ena v matičnem domu, druga v dislociranih bivalnih enotah.

 

 

PARK KMETIJA IN DOMSKI PARK

 

V letu 2009 smo zagotovili pogoje na kmetiji za male živali: kokoši, purane, gosi, race, vietnamskega prašička. V vsakodnevno pomoč pri opravilih na kmetiji so redno vključeni stanovalci. Zastavljene cilje, razvijanje pozitivnega odnosa do živali, zmanjševanje stresa, depresije, strahu, agresije, odporov, povečanje koncentracije, čuta odgovornosti, sposobnosti zaznavanja, smo dosegli.


Iz objektivnih razlogov smo z rejo leta 2011 začasno prekinili.


V sprehajalnem parku smo posadili mnogo grmovnic in drevnin. Vse živali in rastline smo dobili v dar.


Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nismo uspeli kvalitetno urediti nastanitvenih možnosti za živali. Več časa smo zato namenili urejanju parka in obdelavi kmetijskih površin za samooskrbo. Razširili smo površine za varno in zdravo gibanje v naravi ter pridelavo povrtnin za lastno uporabo.


V mesecu aprilu 2022 smo na željo stanovalcev naš park še obogatili. Vsaka enota doma je zasadila svoje drevo. Ob tem dogodku smo naznanili tudi praznovanje 70. obletnice našega doma.


V prihodnje želimo naš park še obogatiti, predvsem z medovitimi rastlinami in drevesi. V okviru finančnim zmožnosti pa tudi ponovno oživiti pogoje za bivanje živali na kmetiji.


Čudoviti park je vsakodnevno obiskan s strani stanovalcev in zaposlenih. Mirno okolje narave ponuja prostor za sprostitev in umiritev.


Na kmetiji vsako leto zasadimo zelenjavni vrt, za katerega skrbi naš vrtnar. V skrb za vrtnine se vključujejo tudi stanovalci. Zasajene imamo tudi maline, ribez in sadno drevje.


Domski park krasijo mogočna drevesa, ki dajejo prijetno senco in prostor za stik z naravo. Posedanje v uticah ob ribniku ima poseben čar. Del domskega parka je tudi igrišče, ki je namenjeno rekreaciji in športnim aktivnostim ter dogodkom.


Osrednje dvorišče krasijo vrtnice, ki dajejo parku čudovit izgled.


Dom namenja posebno pozornost ureditvi dodatnih zelenih površin za rekreacijo, sprostitev in počitek v naravi.SKRB ZA RAZVOJ EKO ZAVESTI


Zavedamo se aktualnih ekoloških gibanj in v skladu s tem ozaveščamo drug drugega o racionalni porabi vode, električne energije, zbiranja in ločevanja odpadkov, ipd.


Vodimo sistematično ozaveščanje in aktivno vključevanje v ločeno zbiranje papirja, plastike, kartuš (Rdeči noski), zamaškov, lesa, stekla, organskih odpadkov, odpadkov iz zdravstva, embalaže pod pritiskom, baterij in žarnic. Razvili smo lastne postopke reciklaže odpadnega papirja, iz katerega oblikujemo darilno embalažo, voščilnice, foto albume in druge okraske za lastno uporabo in prodajo.


Iz odpadnega materiala ploščic nastajajo izpod rok stanovalcev in zaposlenih tudi čudoviti mozaiki, ki so postali že zaščitni znak našega doma.

 

Izdelki iz recikliranega papirja

Izdelki iz recikliranega papirja

 

 

HORTIKULTURNA TERAPIJA

Hortikulturna terapija je terapija z gojenjem rastlin in urejanjem vrtov v namene zdravljenja. Aktivnosti na vrtu v Domu izvajamo v procesu rehabilitacije posameznika, kadar želimo doseči specifične terapevtske in rehabilitacijske cilje.

Poudarek je na izboljšanju socialnih in psiholoških sposobnosti. Stanovalci, ki že imajo izkušnje z urejanjem vrtov, jim hortikulturna terapija omogoča ohranjanje že pridobljenih spretnosti, vpliva na osebno zadovoljstvo in sprostitev.

 

Pozitivni učinki stika z naravo in hortikulturne terapije se kažejo v ohranjanju/izboljševanju duševnega in telesnega zdravja.

 

 

Holtikulturna terapija

 

 

SKRB ZA ZELENE POVRŠINE

 

Dom namenja posebno pozornost tudi ureditvi dodatnih zelenih površin za rekreacijo, sprostitev in počitek v naravi.

 

 

 

HORTIKULTURNA TERAPIJA

Hortikulturna terapija je terapija z gojenjem rastlin in urejanjem vrtov v namene zdravljenja. Aktivnosti na vrtu v Domu izvajamo v procesu rehabilitacije posameznika, kadar želimo doseči specifične terapevtske in rehabilitacijske cilje.

Poudarek je na izboljšanju socialnih in psiholoških sposobnosti. Stanovalci, ki že imajo izkušnje z urejanjem vrtov, jim hortikulturna terapija omogoča ohranjanje že pridobljenih spretnosti, vpliva na osebno zadovoljstvo in sprostitev. Pozitivni učinki stika z naravo in hortikulturne terapije se kažejo v ohranjanju/izboljševanju duševnega in telesnega zdravja.

 

 

 

HORTIKULTURNA TERAPIJA V DUO IMPOLJCA

 

Trenutno zaradi spremenjenih okoliščin, ki jih je prinesla epidemije Covid, hortikulturna terapija ne poteka. Vsekakor pa je naš namen oživeti dejavnost, saj imamo za to dobre možnosti in mnoge izkušnje.

Bilo je pred epidemijo…

 

Hortikulturna terapija je v tujini uveljavljena kot del zdravljenja oz. rehabilitacije. To je terapija s pomočjo urejanja zelenih površin oz. rastlin. Usmerjena je v namensko gojenje rastlin in urejanje vrtov, da si človek s tovrstno dejavnostjo ohranja duševno in telesno zdravje. V letu 2014 se je Domu organizirala skupina stanovalcev, ki je pričela sodelovala v hortikulturni terapiji. Terapija se je izvajala na večjem vrtu v neposredni bližini zavoda. Terapija je potekala 1-2 krat tedensko od maja do konca oktobra.


Ker smo si zelo različni, tudi gojimo različne rastline. Prav pisan vrt imamo. Vzgajamo zelenjavo (peteršilj, jajčevce, bučke, rumeno papriko, zelje, redkvico, zeleno solato, fižol, zeleno, peteršilj), dišavnice oz. zdravilna zelišča (meliso, meto, žajbelj, rman, kamilice, ajbiš) in rože (gladiole, navadne marjetke, sončnice, krizanteme). Nekateri so bolj romantični in raje skrbijo za rožice, drugi imajo rajši arome in so zaljubljeni v zelišča, spet tretji pa skrbijo koliko zelenjave bo pridelane, ker pravijo, da se od rožic in zelišč ne da živeti. Skupaj v hortikulturnih aktivnostih sodeluje več kot 25 stanovalcev, pri tem pa jih vodimo mentorji. Morda je eden izmed učinkov tega, da smo se podali v vrtičkarstvo tudi to, da zavržemo manj zelenjave pri obrokih. Če človek v nekaj vloži svoj trud, potem to težko zavrže. S pomočjo hortikulturnih dejavnosti vzpodbujamo tudi vrednote kot npr. pozornost do sočloveka. Ko odrežemo kakšno dehtečo gladiolo, se dogovorimo, komu jo bomo podarili. Ponavadi komu, ki zaradi let ne zmore več na vrt, včasih komu, ki niti iz svoje postelje ne zmore več, spet drugič komu, ki ga imamo preprosto radi.


Nekateri so pred prihodom v Dom živeli na kmetijah, tako da vrtnarjenje dobro obvladajo. Drugi so živeli v mestu in jim je v veselje početi nekaj, za kar nikoli prej niso imeli priložnosti.


Ker tako radi sodelujemo v aktivnostih, ki potekajo v naravnem okolju, kamor spada tudi hortikulturna terapija, se že veselimo prihodnje pomladi.

Lili Merlinn, delovna terapevtka

 

 

DUO Impoljca

Arto 13, 8293 Studenec

 info@impoljca.si

 07/81 61 400

 Kako do nas?

OBIŠČITE STRANI NAŠIH ENOT

 

Dom upokojencev Brežice   Dom upokojencev Sevnica

© 2024 DUO Impoljca