- Poročilo o izvedeni nalogi 27. 11. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 17. 10. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 5. 9. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 26. 6. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 23. 5. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 28. 5. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 19. 4. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 9. 4. 2023
- Poročilo o izvedeni nalogi 7. 2. 2023
Identifikacija prispevnega območja, splošne informacije o vrstah uporabljene priprave in dezinfekcije pitne vode, identifikacija oskrbovalnega območja s podatki o oskrbi s pitno vodo in številom uporabnikov pitne vode na oskrbovalnem območju
Oskrba s pitno vodo je omogočena iz izvrtine Pehovec, ki se nahaja na parceli KS Studenec št. 2591/125. Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca je upravljavec vodnega vira. Izvrtina je bila izgrajena leta 1987 ter sanirana z montažo nove črpalke leta 2002. Črpalka omogoča črpanje surove podzemne vode na globini 45 m (izvrtina je globoka 95 m). Iz podzemnega vodnega vira se črpa surova pitna voda do prečrpališča s klorno postajo, kjer se izvaja sekundarna dezinfekcija z natrijev hipokloritom. Dezinfekcija je končna stopnja priprave vode pred distribucijo. Postopek pomeni eliminacijo oziroma zmanjšanje števila patogenih organizmov v vodi do tiste stopnje, da vsebnost teh organizmov ne predstavlja potencialne nevarnosti za zdravje uporabnikov.
Naselja, ki jih oskrbuje vodovod: Arto št. 13, 13 a, 15, 15 a, 16, 18, 19.
Število prebivalcev, ki jih oskrbuje vodooskrbni sistem: 320
Št. vodovodnih priključkov: 11
Št. gospodinjstev: 5
Št. javnih ustanov: 1
Št. stavb za storitvene dejavnosti: 1
Informacije o morebitni nevarnosti za zdravje ljudi ter s tem povezani nasveti glede zdravja in uporabe pitne vode ali povezava, ki omogoča dostop do takih informacij
- https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/parametri-ki-jih-dolocamo-v-pitni-vodi/
- https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/navodila-o-prekuhavanju-vode/
Relevantne informacije o oceni tveganja sistema oskrbe
Tveganja v sistemu oskrbe s pitno vodo se lahko pojavljajo v vseh fazah zajema/črpanja, priprave in distribucije vode. Tveganja izvirajo predvsem iz cestnega območja in kmetijstva ter divjih odlagališč.
Med najpogostejše relevantne nevarne dogodke, ki lahko ogrozijo varnost oskrbe s pitno vodo v sistemu distribucije je pomanjkanje vode in posledično redukcije vode ter okvare na vodovodnem sistemu
Nasveti, kako zmanjšati porabo vode, kadar je ustrezno, kako odgovorno rabiti vodo glede na lokalne razmere in preprečiti tveganja za zdravje zaradi zastajanja vode
Nekaj osnovnih napotkov za varčno rabo vode:
- pri nakupu WC kotlička izberimo takega, ki ima dve stopnji splakovanja; z manj in več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30 %. Večina kotličkov ima možnost nastavitve količine vode za splakovanje (nastavitveni vijak je takoj opazen, če odstranimo pokrov kotlička. Potrebno ga je zgolj zavrteti v pravilno smer, s čimer lahko zmanjšamo porabo vode tudi za nekaj litrov pri vsakem splakovanju);
- poraba vode pri prhanju je tipično trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov), zato se za kopanje odločajmo čim redkeje;
- primerjava med ročnim in strojnim pomivanjem posode kaže, da lahko pri ročnem pomivanju porabimo do 4-krat več vode (in energije) kot v sodobnem pomivalnem stroju;
- pri ročnem pomivanju posode ne tratite vode po nepotrebnem. Pipo zapirajte vsakič, ko vode neposredno ne potrebujete;
- najsodobnejši pomivalni in pralni stroji porabijo veliko manj energije in vode kot starejši, neučinkoviti modeli. V nekaj letih pri vodi in električni energiji privarčujemo toliko, da se nam nakup novega, učinkovitejšega modela izplača;
- optimalna temperatura tople sanitarne vode je med 30 in 45°C. Voda z višjo temperaturo je za umivanje, kopanje in pomivanje posode prevroča. Temperatura vode v grelnikih ne bi smela presegati 60°C, saj se pri višji temperaturi vodni kamen na grelnikih nabira mnogo hitreje (kar ponovno negativno vpliva na porabo energije). Vseeno je potrebno občasno dvigniti temperaturo vode nad 60°C, saj s tem preprečimo morebiten razvoj zdravju škodljivih mikroorganizmov;
- količino tople vode, ki priteče iz pipe, uravnavajmo glede na dejanske potrebe. Prevelik pretok tople vode pri umivanju ali pranju posode je čista izguba;
- vestno zapirajmo pipo takrat, ko vode neposredno ne potrebujemo;
- želeno temperaturo vode raje uravnavajmo z zmanjševanjem pretoka vroče vode kot odpiranjem hladne vode na pipi;
- namestitev prhe z nizko pretočno glavo, namestitev omejevalca pretoka na pipo ali prho ter namestitev aeratorja (primeša zrak) na pipo vodi k zmanjšanju pretoka vode in s tem k zmanjšanju porabe.
(Vir: NASVETI ZA VARČNO RABO ENERGIJE IN VODE, Eko sklad Slovenski okoljski javni sklad)
Letna količina načrpane in porabljene pitne vode
Leto |
Količina načrpane vode- izvrtina (v m3) |
2023 |
31.839 |
2022 |
34.076 |
2021 |
31.897 |
2020 |
30.926 |
2019 |
29.534 |
2018 |
30.164 |